Yoleen Van Camp (N-VA) pleit voor betaalstaking.

Tot onze niet geringe verbazing pleit Yoleen Van Camp (N-VA) op haar facebookpagina verschillende keren voor een betaalstaking bij de spoorwegen. Het federaal parlementslid zou echter beter moeten weten, want in België bestaat er geen enkele wettelijke basis voor dergelijke actie.Wie niet staakt wordt immers geacht zich niet te onttrekken aan de door de werkgever oplegde taken. Enkele jaren geleden leverde een groep treinbegeleiders voor een symbolische actie hun kniptangen in zodat ze geen controletaken meer konden uitvoeren. Ze werden hiervoor gesanctioneerd. Een staker wordt bovendien niet geacht op de werkvloer aanwezig te zijn, wat een betaalstaking inherent onmogelijk maakt.

Los daarvan zult u bij een betaalstaking nog steeds een vervoersbewijs moeten kopen, want het kan best zijn dat de treinbegeleider die u moet controleren niet deelneemt aan de actie, waardoor u vooralsnog een duurder ticket aan boordtarief zult moeten kopen, of zelfs beboet kan worden.

Een ticket bevat bovendien ook een verzekeringscomponent. De kans dat een verzekeringsmaatschappij zich terugtrekt bij een ongeval op een betaalstakingsdag, mocht deze al georganiseerd kunnen worden, is dus niet onbestaande.

Bovendien is zo’n actie beperkt tot het personeel dat tussenkomt in de verkoop en controle van vervoersbewijzen, dus slechts een klein deel van het spoorpersoneel. In het verlengde van het voorstel van Van Camp zouden treinbestuurders misschien actie kunnen voeren door hun snelheid te beperken tot stapvoets rijden, of kan het personeel op de blokposten hun ongenoegen uiten door treinen langs alternatieve langere routes te sturen? 

Een wettelijke basis om op dergelijke manier actie te kunnen voeren zonder dat het stakend personeel daar financieel bij inschiet, legt de lat om tot syndicale acties over te gaan heel laag. Los van alle praktische bezwaren, kijken we dan ook reikhalzend uit naar een wetgevend initiatief van N-VA om dergelijke manieren van actie mogelijk te maken.

Mogen we dan ineens ook suggereren om dergelijk initiatief uit te breiden naar de privé-sector? Stakende caissières die in de supermarkt de producten gratis meegeven, geweldig toch?

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments on “Yoleen Van Camp (N-VA) pleit voor betaalstaking.”

  1. Waarom haar geen schrijven richten om een wetsvoorstel 😂😂😂😂😂
    Ik zou haar toch aanschrijven om een schriftelijk antwoord te ontvangen en zeker op een officieel document, dit zou pas een nieuwjaarsgeschenk zijn 😜😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.