Waarom mogen alleen maar de treinbestuurders staken?

De laatste tijd krijgen we vaak de vraag waarom OVS nu enkel voor de trein- en rangeerbestuurders actie voert. In tegenstelling tot wat her en der beweerd wordt, is de OVS geen machinistenvakbond, maar vertegenwoordigen we alle personeelscategorieën binnen de NMBS.

Het dossier over de herwaardering van de treinbestuurders ligt aan de basis van de onvrede bij het besturingspersoneel. Gedurende de ganse tijd dat dit dossier al loopt, heeft de OVS ten gepaste tijde gereageerd richting directie. Dit was noodzakelijk, zowel om de druk op te voeren, maar ook om de alarmbelprocedure te respecteren. Deze procedure houdt onder andere in dat je aantoonbaar de nodige stappen hebt gezet om een conflict zoals een staking te voorkomen.

Om deze reden kunnen we momenteel helaas geen andere groepen bij deze actie betrekken. We erkennen dat de onvrede vandaag bij al het personeel voelbaar is, maar net omdat er nog geen concrete stappen gezet werden om deze onvrede aan te kaarten is het moeilijk om ook voor hen een geldige stakingsaanzegging in te dienen. Het recente verleden leert ons immers dat men zeer ver gaat in het creatief interpreteren van de reglementering om de geldigheid van een stakingsaanzegging in twijfel te trekken.

We hopen momenteel dan ook op het grootste begrip van andere categorieën, die uiteraard terecht verwachten dat er in de toekomst ook voor hen zal worden gestreden. De OVS zal niet nalaten om ook jullie problemen ter harte te nemen, zoals het ook in het verleden steeds gedaan heeft.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “Waarom mogen alleen maar de treinbestuurders staken?”

  1. Worden er dan geen aanpassingen aan het intervalconsigne aangepast die ook treinbegeleiding aangaan? Ik dacht dit toch te hebben opgevangen..
    Zoja, waarom is het dan moeilijk om de tbg’s ook te laten staken?

    Mvg
    Geypen Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.