Viaduct Gentbrugge: gevaar voor spoorverkeer?

Er was de afgelopen weken heel wat te doen over de veiligheid van het viaduct van de E17 in Gentbrugge, dat zwaar door betonrot blijkt te zijn aangetast. Verschillende bussen en wagens werden reeds beschadigd door vallende brokstukken. Uit veiligheidsoverwegingen is de parking onder het viaduct niet meer toegankelijk, en werden netten aangebracht om voetgangers en fietsers te beschermen tegen vallende betonbrokken.

Aangezien ook spoorlijn 58 onder dit viaduct doorloopt, stelden we ons vragen bij de veiligheid van zowel het spoorverkeer als van het personeel dat werkzaamheden aan de sporen of bovenleiding onder de brug moet uitvoeren. We lieten deze vragen voorleggen aan de bevoegde instanties, en mochten volgend antwoord ontvangen:

“Na deze melding met jullie bezorgdheid hebben we contact opgenomen met AWV die de beheerder is van het viaduct van de E17 in Gentbrugge. In tegenstelling tot de overspanning van de weg, bestaat de overspanning van de L58 uit geprefabriceerde balken van voorgespannen beton. Aan dit deel van de constructie zijn er geen vallende brokstukken. Er zijn op dit ogenblik geen bijkomende maatregelen te nemen.”

Op dit moment zijn er volgens het Agentschap Wegen en Verkeer geen extra maatregelen nodig om de veiligheid van het spoorverkeer en -personeel te garanderen. Toch vragen we onze leden om ter plaatse extra waakzaam te zijn en elke onregelmatigheid onmiddellijk te melden.

Een grondige renovatie van het viaduct staat gepland voor 2020.


Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.