Uitbetalen compensatiedagen: standpunt OVS.

Beste collega’s,

Met grote verbazing en stijgende woede vernamen wij vanmorgen het bericht waarin de NMBS verklaart over te gaan tot het verplicht laten uitbetalen van achterstallige compensatiedagen.

De federale overheidsdienst welzijn op het werk heeft het probleem van achterstallen in vrije dagen geanalyseerd na klachten en stelde de NMBS voor een ultimatum: toekennen of uitbetalen.

Voor zover we begrijpen, was geen enkele syndicale organisatie echt op de hoogte dat dit dossier al maandenlang met de top van de NMBS werd besproken.

Reeds jarenlang, onder meer tijdens de verzoeningsvergaderingen bij de stakingen van treinbegeleidingspersoneel, hamert de OVS op het feit dat het overdragen van vrije dagen, evenals het niet voorzien van voldoende ruimte om verlof toe te kennen, niet wettelijk is. De NMBS negeerde de boodschap telkenmale.

In een periode waarin veel personeel uitvalt door stress en burnouts, waarin het toekennen van verlof moeilijk verloopt bij veel beroepscategorieën, waarin het management over elk onvolmaaktheidje valt en zelfs een ultimatum leek te stellen wat betreft niet opgenomen verlofdagen, net nu volgt plots een communicatie waarin de NMBS klaarblijkelijk betreurt dat de FOD hen voor dit ultimatum heeft gesteld en zogezegd moet overgaan tot uitbetaling. Andere mogelijke opties, zoals het vervoersplan aanpassen of meer personeel voorzien teneinde de achterstallen weg te werken, worden klaarblijkelijk zelfs niet overwogen.

Dit is voor ons wraakroepend. De dagen die men nu dreigt af te nemen zijn dagen die we niet met ons gezin konden doorbrengen, zijn feestdagen die we gemist hebben, vrienden die we niet hebben gezien. Deze dagen zijn onbetaalbaar.

De OVS verwacht van de directie dat ze haar verantwoordelijkheid neemt tegenover het personeel. Dat de beloften over een betere work-lifebalans worden hard gemaakt.

We zullen tevens alle middelen die ons ter beschikking liggen aanwenden om alsnog de vrije dagen toe te laten kennen, en bekijken de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen.

Volgens het sociaal strafwetboek is het niet toekennen van de vrije dagen waar het personeel recht op heeft een zwaar vergrijp. We verwachten dat de verantwoordelijken voor dit debacle, het resultaat van jarenlang mismanagement tegen beter weten en verschillende waarschuwingen in, hun verantwoordelijkheid nemen, of dat de NMBS of de politiek dat voor hen doen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.