Tussenkomst vertrekprocedure: vreemde meldingen door Linda systeem – Veiligheidsrisico’s en noodzaak tot onderzoek

De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) heeft ingegrepen bij de directie over zorgwekkende berichten betreffende het Linda vertrekprocedure systeem. We hebben onze ernstige bezorgdheid geuit over onverwachte meldingen die door het systeem worden gegenereerd, een kwestie die een potentieel veiligheidsrisico vormt.

Brussel, 10/06/2023

Aan de General Manager B-TO,
Dhr Windmolders Frank

Geachte heer Windmolders,

CC: De heren Wyns, Duvellier, Decourtray, Knaepen, Ouama en mevrouw Blanckaert,

Als voorzitter van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) breng ik een verontrustende situatie onder uw aandacht. We hebben verschillende meldingen ontvangen over onverwachte meldingen van het Linda vertrekprocedure systeem.

Onze leden rapporteren dat hun tablet sporadisch en onaangekondigd de boodschap “VERRICHTINGEN GEDAAN! VERRICHTINGEN GEDAAN!” produceert, onafhankelijk van hun dienststatus. Dit fenomeen heeft zich onder meer voorgedaan in de depot in Oostende tijdens een permanente opleiding en heeft zich ook persoonlijk bij mij voorgedaan.

Ik wil u bij deze in detail informeren over mijn persoonlijke ervaring. Op 09/06/2023, tussen 22u en 23u, toen ik niet in dienst was, opende ik de eDrive app om mijn rooster voor de volgende dag te bekijken, specifiek de kalenderfunctie. Mijn tablet lag op de tafel met geen actieve prestatie en plotseling, kreeg ik op maximaal volume de melding “VERRICHTINGEN GEDAAN! VERRICHTINGEN GEDAAN!”. Mijn vrouw vroeg zich waarlijk af welk soort internetaankoop ik nu weer had “verricht”, was het dat maar.

Dergelijke onverwachte meldingen veroorzaken begrijpelijkerwijs onrust onder onze leden. Hoewel deze situatie geen direct risico vormt als het gebeurt terwijl iemand thuis of in een klaslokaal is, zijn we zeer bezorgd over de mogelijke gevolgen als dit onterecht tijdens een dienst gebeurt.

Gezien de ernst van deze kwestie en het cruciale belang van de vertrekprocedure voor de veiligheid van onze treinen, verzoeken we u dringend om dit probleem met de grootst mogelijke ernst te benaderen. We vragen een grondig onderzoek naar deze meldingen en de implementatie van geschikte maatregelen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Het is niet de eerste keer dat onze vakbond haar bedenking uit over het veiligheidsaspect van de nieuwe vertrekprocedure. Ondanks de vele bedenkingen die, door verschillende vakbonden, werden overgemaakt op het bedrijfscomite Preventie, Bescherming en Welzijn op het werk, verkoos het EXCOMM enkele maanden geleden het project uit haar testfase te halen. We rekenen er dan ook op dat ook vanuit hun kant, de zaak zal worden opgevolgd.

We vertrouwen op uw begrip en actie in deze zaak.

Met de meeste hoogachting,

Joachim Permentier
Voorzitter OVS

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “Tussenkomst vertrekprocedure: vreemde meldingen door Linda systeem – Veiligheidsrisico’s en noodzaak tot onderzoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.