Staking 13 februari: standpunt OVS

De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben opgeroepen tot een nationale staking op 13 februari, dit zowel in de private als de openbare sector.

Volgens onze analyse heeft deze actie in eerste plaats het opvoeren van de druk op de gesprekspartners bij het sociaal overleg in de private sector tot doel, en wordt de openbare sector hoofdzakelijk betrokken om de impact van deze actie te maximaliseren.

Het spoorpersoneel ziet haar statuut echter al jaar na jaar afgebouwd worden, en voelt zich vaak genegeerd in specifieke verzuchtingen zoals een dramatisch personeelstekort en de veiligheidsproblematiek. Velen onder hen voelen zich dan nu ook allerminst geroepen om deel te nemen aan een actie met een eisenpakket dat verder reikt dan de specifieke problemen van de spoorsector in het algemeen en hun eigen beroepscategorie in het bijzonder.

Desalniettemin gelooft de OVS oprecht in solidariteit tussen de sectoren. Er is immers een wisselwerking tussen de loon- en arbeidsvoorwaarden in de private en die in de openbare sector, waarbij een verbetering in de ene sector als hefboom gebruikt kan worden om ook in de andere sector een verbetering af te dwingen. Om deze reden heeft het directiecomité van de OVS besloten haar steun voor deze actie uit te spreken. Leden die willen deelnemen en die in het kader van de minimumdienstverlening een intentie tot staking kenbaar hebben gemaakt, worden gedekt door de aanzegging van de andere bonden.

We hopen dat men ditmaal de eisen die betrekking hebben op het spoorpersoneel niet verloren zal laten gaan in de bredere algemene eisenbundel, en dat naar de toekomst toe een breed gedragen verzet tegen de sociale afbraak en de besparingsdrang bij de spoorwegen gevoerd kan worden, over de vakbondsgrenzen heen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.