Mededeling van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel

Stakingsactie 05/12/23 22:00 tot 07/12/23 22:00

Beste leden en collega’s,

Terwijl de NMBS, de reiziger en het personeel zich voorbereiden op de stakingsactie bij de Belgische Spoorwegen van 05/12/23, 22:00 uur tot 07/12/23, 22:00 uur, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de onderliggende kwesties en de noodzaak van eenheid binnen onze vakbeweging. De recente terugtrekking van een van de vakbonden uit deze staking is een zorgwekkende ontwikkeling. Het risico bestaat dat dit het collectieve verzet tegen besparingen verzwakt en de positie van de directie versterkt. In deze cruciale tijd is het essentieel dat we verenigd blijven in onze strijd tegen de malaise die we dagelijks op de werkvloer ervaren.

De aanleiding, en een urgente kwestie is de poging om de productiviteit bij het treinbegeleidingspersoneel te verhogen door de aanvangstijd te verkorten naar slechts tien minuten, in plaats van twintig. Deze maatregel is onaanvaardbaar gezien de huidige omstandigheden van overvolle diensten, gebrek aan pauzes, en een ernstig personeelstekort, maar dit is een algemeen gegeven waarmee alle personeelscategorieën aan de basis vandaag geconfronteerd worden. Wat nodig is, is een diepgaande analyse die zich richt op het verbeteren van de werkbaarheid en het welzijn van het personeel. De OVS ondervindt aan den lijve dat belangrijke welzijnsthemas compleet onderaan het prioriteitenlijstje staan en voelt de gevolgen ervan samen met haar leden op de werkvloer.

Tegelijkertijd -en daar heeft de directie wel haar enige prioriteit van gemaakt- worden we geconfronteerd met de voortdurende reorganisaties binnen de directie, die na twintig jaar geen positieve resultaten hebben opgeleverd. De constante veranderingen leiden tot verhoogde stress en een negatieve impact op het personeel. Bovendien is er een opvallende groei in het managementniveau, vaak aangevuld met dure consultants, die niet bijdragen aan de operationele prestaties of efficiëntie van het bedrijf. Dit heeft geleid tot een topzware organisatiestructuur waarin besluitvorming en daadkracht vertraagd wordt en communicatie met de werkvloer verslechtert, terwijl het personeel op de werkvloer te maken krijgt met toenemende werkdruk en mankementen van alle aard.

Deze problemen, samen met een breed scala aan andere uitdagingen zoals onrealistische roosters, ontoereikende middelen, en het negeren van de stem van het personeel, benadrukken een diepgaand probleem binnen onze organisatie. Ze wijzen op een gebrek aan respect voor arbeidsrechten en een fundamenteel misverstand over wat nodig is voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Deze staking is niet alleen een protest tegen deze specifieke problemen; het is een strijd voor onze fundamentele rechten en voor een rechtvaardige en duurzame toekomst bij de Belgische Spoorwegen. We nemen dan ook verder deel en roepen iedereen op om zich bij deze staking aan te sluiten en onze stemmen te verenigen in deze moeilijke, maar cruciale strijd.

Met vastberaden groeten,

Het directiecomité

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.