We zouden in 2018 financieel beloond worden voor de inspanningen van het afgelopen protocolakkoord!

Herinnert u zich de vorige protocolonderhandelingen nog? En de spontane acties van 2016? Misschien hebt u toen, onterecht, een zware vermaning opgelopen en een boete? Wel, rond die periode richtten de toenmalige CEO’s van de NMBS, Infrabel en HR-RAIL een schrijven aan het personeel. Wij willen graag nog eens herinneren aan deze brief, met name de korte paragraaf bovenaan bladzijde 3. (download pdf onderaan voor betere weergave).

Er wordt door de verschillende directies in het protocolakkoord een duidelijk engagement aangegaan om het personeel vanaf 2018 financieel mee te laten genieten van de verhoogde productiviteit als de vooropgestelde productiviteitsverhogende maatregelen uitgevoerd worden en succesvol zijn.

Voor zover wij kunnen nagaan werden alle productiviteitsverhogende maatregelen opgenomen in het protocol van sociaal akkoord van 2015 doorgevoerd. Het personeel werkt meer en langer, zonder dat daar een financiële compensatie tegenover stond. Deze was immers beloofd voor 2018.

In 2018 werd geen nieuw sociaal akkoord onderhandeld, en werd het personeel dus ook niet financieel gecompenseerd voor de geleverde inspanningen. Medio 2019 worden er wel onderhandelingen gevoerd over een nieuw protocol. De OVS zit niet mee aan de onderhandelingstafel, maar de nota’s die ons via andere organisaties bereiken geven een goed beeld van de sfeer waarin de gesprekken verlopen. Ongeacht eerder aangegane engagementen slaat de directie een heel andere toon aan dan in 2015. Er is geen budget voor een koopkrachtverhoging. Een eventuele loonsverhoging moet door het personeel zelf bekostigd worden, door alweer een productiviteitsverhoging. Pistes die hiervoor bekeken worden, zijn het invoeren van de 38-urenweek, wat de facto het afschaffen van de kredietdagen betekent, of het schrappen van feestdagen.

Ondertussen staat bij zowat alle uitvoerende diensten het water tot aan de lippen. Uit de grote welzijnsenquête blijkt dat bij een groot deel van het personeel de werk-privébalans totaal in de verkeerde richting doorslaat. De boodschap bij de presentatie van de resultaten van deze enquête was dat men deze keer in de Frankrijkstraat en het Atrium echt wel begrepen had dat er iets moet gebeuren, dat het zo niet verder kan.

Desondanks wil de directie dus blijkbaar op hetzelfde elan verdergaan als in 2015. Besparen op de kap van het personeel. Het lijkt erop dat de belofte van het financieel doen meegenieten maar een zoethoudertje was, een loze belofte om de sociale rust te doen weerkeren, een belofte waarvan men hoopte dat ze in 2018 vergeten zou zijn. Niet dus.

Voor de OVS is dit onaanvaardbaar. Wij zitten niet mee aan de onderhandelingstafel voor een nieuw protocol van sociaal akkoord, maar zullen blijven eisen dat de beloftes uit 2015 nagekomen worden! We hopen dat de partijen die wel rond de tafel uitgenodigd zijn, de directie herinneren aan hun sterk engagement!

08122015-brief_cornu

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.