Wauw! Nu ook psychologische bijstand bij Infrabel

Sinds kort bestaat ook bij Infrabel de mogelijkheid om psychologische bijstand te vragen na een aangrijpende gebeurtenis zoals een ongeval of het maken van een fout tegen de veiligheid. Hoewel we dit vanzelfsprekend een positieve evolutie vinden, wensen we toch enkele bedenkingen te uiten.

De personen die de bijstand moeten verlenen zijn geen psychologen, maar bewegingsbedienden die een korte opleiding hebben genoten. We kunnen ons dan ook de vraag stellen of deze personeelsleden de impact van een potentieel traumatische ervaring voldoende kunnen inschatten om de noodzakelijke opvang te kunnen bieden.

Ook na een ontzetting uit het ambt wegens het begaan van fouten tegen de veiligheid kan specifieke bijstand vereist zijn. Enerzijds moeten de reglementering en de toepasselijke procedures opnieuw doorgenomen worden, maar anderzijds is er het besef dat men een blunder of zware fout gemaakt heeft die had kunnen leiden tot een zwaar ongeval. De aanslag op het geestelijk welzijn die dit kan inhouden is niet te onderschatten, en wellicht is hier meer gespecialiseerde bijstand vereist dan door een bewegingsbediende geboden kan worden.

OVS zal dit blijven opvolgen, en indien nodig aandringen op een grondige evaluatie van de geboden bijstand.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.