Tussenkomst OVS: Dringend Onderzoek Vereist naar Ongeval met Desiro-Stel in Forchies-la-Marche

Naar aanleiding van een ernstig incident, waarbij vandaag een onbekend voorwerp op de voorruit van een Desiro-stel insloeg en de bestuurder verwondingen opliep, kwam de OVS tussen bij de directie van B-TO.

Geachte heer Windmolders,

We schrijven u naar aanleiding van een ernstig incident dat vandaag in Forchies-la-Marche heeft plaatsgevonden met een Desiro-stel. Rond 9 uur botste een Desiro-treinstel op een nog ongeïdentificeerd object, wat leidde tot aanzienlijke schade aan de kopruit en verwondingen bij de treinbestuurder.

Het onderzoek zal de details moeten uitwijzen, maar de eerste verslagen in de media -die bevestigd worden door de woordvoerder van Infrabel- lijken er op te wijzen dat een onderdeel van de bovenleiding tegen de kopruit werd geslingerd.

Het spreekt voor zich dat we zeer bezorgd zijn over dit incident. Ongeacht de oorzaak roept het feit dat de treinbestuurder verwond werd door glasscherven ernstige vragen op over de veiligheid van de kopruiten van de Desiro. Bij een incident enkele jaren geleden, waarbij een hert tegen de kopruit van een Desiro-stel werd geworpen, liep ook al een bestuurder snijwonden op.

De logica dicteert dat de kopruit van een voertuig dat tegen hoge snelheid beweegt gemaakt zou moeten zijn van veiligheidsglas dat bij een impact versplintert in kleine, minder scherpe stukjes, en dat de verspreiding van deze stukjes richting de inzittenden wordt voorkomen, bijvoorbeeld door een folie. De foto’s van de binnenkant van de stuurpost tonen echter scherpe glasscherven in de stuurpost.

De vraag werpt zich dan ook op of het glas van de kopruit van de Desiro voldoet aan de veiligheidsnormen. Los van de mogelijke aanwezigheid van een onderdeel van de bovenleiding in het vrijeruimteprofiel, verzoeken we om een onmiddellijke en grondige analyse van het veiligheidsniveau dat de kopruit van de Desiro biedt, en dat de leden van de CPBW’s met de hoogst mogelijke spoed in kennis gesteld worden van de resultaten van dit onderzoek. Desgevallend, zal de FOD Mobiliteit en Vervoer betrokken bij dergelijk onderzoek?

De veiligheid van onze collega’s en de reizigers moet altijd de hoogste prioriteit hebben. We kijken uit naar uw snelle reactie en actie.

Met vriendelijke groeten,

Joachim Permentier

Voorzitter

Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS)

0487/026.734

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.