NMBS wordt gerechtelijk vervolgd

Het parket heeft de vervolging gevraagd van de NMBS voor het blootstellen van het personeel aan de schadelijke stof chroom-6, een zaak die in februari 2016 aan het licht kwam.

De blootstelling van een vijftigtal werknemers gebeurde in de werkplaats van Gentbrugge tijdens de renovatie van de verouderde treinstellen MR75. Het afschuren van de verf van deze treinstellen zou in onvoldoende afgeschermde omstandigheden gebeurd zijn. In de loods waar de werkzaamheden plaatsvonden, werd de toegelaten waarde meermaals overschreden.

Volgens de NMBS waren de eerste bloedanalyses van het blootgestelde personeel geruststellend. Chroom-6 is echter, net zoals asbest, schadelijk op lange termijn waardoor niet uit te sluiten valt dat er later nog gezondheidscomplicaties kunnen zijn. Alle getroffen werknemers zullen dan ook nog jarenlang medisch opgevolgd moeten worden. Over de verantwoordelijkheid zal de rechtbank zich moeten uitspreken, want zoals gebruikelijk blijft het muisstil van de kant van de NMBS.

De werken werden onmiddellijk stilgelegd en de treinstellen overgebracht naar CW Mechelen, waar een speciale cabine is ingericht voor de behandeling van gevaarlijke stoffen. Dit doet wel meteen de cruciale vraag stellen waarom gekozen werd voor Gentbrugge voor het afschuren van de stellen, aangezien CM Mechelen er veel beter toe uitgerust was.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.