Verontrustende toename agressies op personeel – OVS luidt de alarmbel!

Het is een harde realiteit dat het spoorwegpersoneel veelvuldig met agressie geconfronteerd wordt. Hoewel we deze problematiek keer op keer aangekaart hebben bij de directie, werden op het terrein niet de noodzakelijke maatregelen genomen om dit fenomeen in te dijken. Wegens een aantal recente nieuwe gevallen van agressie, heeft de OVS de alarmbelprocedure gestart.

Onderstaande brief werd verzonden aan de CEO’s van HR-Rail (Paul Hautekiet) en NMBS (Sophie Dutordoir)

Geachte heer Hautekiet,

Geachte mevrouw Dutordoir,

Reeds geruime tijd kaart onze organisatie de problemen aan waarmee het spoorwegpersoneel bij de dienstuitvoering wordt geconfronteerd en die een gevaar vormen voor hun persoonlijke veiligheid.

Ondanks tal van tussenkomsten in diverse comités blijft het aantal agressiegevallen en conflictsituaties op het spoorwegdomein zeer hoog. Wegens een structureel personeelstekort is ondersteuning door Securail vaak niet gegarandeerd. Ondertussen is ook bij Securail het aantal arbeidsongevallen ten gevolge van agressie in stijgende lijn.

19 Juni werd in het station van Moeskroen een treinbegeleider belaagd door een gewapende bende, waarbij deze zich maar ternauwernood in veiligheid kon brengen. En nog maar enkele dagen geleden werd een treinbegeleidster belaagd door een jongerenbende die eerst amok had gemaakt in recreatiedomein De Blaarmeersen en nadien door de politie op de trein richting Brussel werd gezet.

Het gebrek aan veiligheid op de treinen en in de stations treft de facto al het uitvoerend personeel. We betreuren dat de Directie Passengers Transport and Security niet de noodzakelijke stappen onderneemt om hun veiligheid maximaal te garanderen.

Om deze reden, en conform de bepalingen van ARPS 548 art. 176, activeert de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel de alarmbelprocedure.

Hoogachtend,

Voor OVS,

Luc Michel,

Voorzitter

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.