Het rommelt bij de Spoorwegpolitie

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wenst een grondige reorganisatie van de Spoorwegpolitie door te voeren. De huidige elf eenheden zullen in de toekomst worden herleid naar vijf eenheden. Concreet betekent dit dat enkel de eenheden in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi behouden zullen blijven. De zes overige eenheden –Namen, Bergen, Libramont, Hasselt, Leuven en Brugge- worden herleid tot satellietposten die op termijn moeten verdwijnen.

Dit plan werd door de Spoorwegpolitie niet op applaus onthaald. Men vreest dat de 100 tot 150 werknemers in de tot verdwijnen gedoemde eenheden van werkzetel zullen moeten veranderen. Er werd een stakingsaanzegging ingediend van één december tot twee januari. Een voorstel van Jambon dat het personeel in de satellietposten hun werkzetel behoudt maar bij vertrek vervangen zal worden in één van de hoofdeenheden, leek op woensdag even de lont uit het kruitvat te halen. Hoewel de bonden dit voorstel positief onthaalden, oordeelden ze toch dat er onvoldoende garanties geboden werden. CSC en CGSP waarschuwen dan ook dat er acties zullen plaatsvinden in de stations gedurende de maand december.

De OVS is van oordeel dat de spoorwegpolitie een essentieel onderdeel is in het verzekeren van de veiligheid in de stations en op de treinen. De plannen van minister Jambon zullen ertoe leiden dat in nog minder grote stations een permanente aanwezigheid van de spoorwegpolitie zal zijn. We hopen dat deze drang naar centralisatie niet zal gaan ten koste van de veiligheid.

Bovendien mag een uitdoofscenario in geen geval gepaard gaan met druk op het personeel in de satellietposten om “vrijwillig” te vertrekken, bijvoorbeeld door het creëren van een personeelstekort, het toekennen van lastige of zware werkuren of allerhande pestmaatregelen. Een gelijkaardige werkwijze wordt momenteel gehanteerd ten opzichte van de resterende NMBS-goederenbestuurders te Antwerpen-Noord, om hen aan te sporen een andere werkzetel binnen de NMBS te kiezen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.