BIG BROTHER IS WATCHING YOU…

Vertrouwen in het personeel is een onbekend begrip voor onze werkgever. Nochtans schuilt de sleutel tot succes deels in het vertrouwen van een werkgever in zijn werknemers. Een werknemer die zich gesteund voelt, neemt initiatief en behaalt betere resultaten. Bij de NMBS-Groep wringt hier vaak het schoentje…

Zo zijn de seinposten onderhevig aan intensieve controles. Er lijkt zelfs meer personeel aangesteld om anderen te controleren dan dat er personeel is dat effectief treinen laat rijden. Elk telefonisch gesprek wordt opgenomen, wat op z’n minst onbehaaglijk aanvoelt. Even een persoonlijk gesprek voeren is dan ook uit den boze. Dan is er ook nog het computersysteem dat minutieus alle handelingen en voorvallen optekent in een logboek. De minste fout wordt vastgelegd, waarna onmiddellijk het bestraffende vingertje omhoog kan gaan.
Deze manier van werken herleidt de menselijke werknemer tot een robot, die zelf niet denkt maar gewoon uitvoert. De regeltjes die hij daarbij moet volgen grenzen aan het absurde. Bij een simpel incident gaan twintig alarmen af, waardoor de “dader” meteen –hopelijk tijdelijk- uit zijn functie wordt ontheven om veiligheidsredenen. De alcoholtester wordt erbij gesleurd en het gesprekje met “psychologische bijstand” is mogelijk (u bent toch niet gek?). De rest van het werkvolk is dan ook gewaarschuwd, maak geen fout, anders zwaait er wat!

De OVS stelt zich vragen bij dergelijk wantrouwen tegenover het personeel, maar ook bij het hanteren van dergelijke controlemechanismes die enkel bestraffing tot doel lijken te hebben. Natuurlijk vinden wij het belangrijk dat fouten worden voorkomen, maar de technologie zou daarbij in een ondersteunende rol gebruikt moet worden, niet als spionage-apparaat. Het creëren van een angstklimaat, zoals dat vandaag gebeurt bij zowel Infrabel als NMBS, draagt zeker niet bij tot het welzijn en betere prestaties van het personeel.

Print Friendly, PDF & Email

One Comment on “BIG BROTHER IS WATCHING YOU…”

  1. Ik beschik over een opleidingsdocument van infrabel dat duidelijk spreekt over sensibilisering en niet over bestraffing maar we weten al langer dan vandaag dat mensenkennis en kunnen omgaan met personeel geen vereiste is om bij infra nog NMBS een leidinggevende functie uit te oefenen, in tegendeel zelfs, er wordt verwacht om elke maand een aantal bestraffingen uit te delen om hogerop te kunnen geraken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.